Dylan posted 10 maanden ago

Terrier Honden

De persoonlijkheid van een levendig kind gezet in een hond – dit zou een goede manier kunnen zijn om de algemene persoonlijkheid van terriers te beschrijven. Maar zoals blijkt, zou dat nog steeds hun temperament niet rechtvaardigen.

Deze honden zijn afkomstig van de Britse eilanden, waar ze eerst gericht waren op de jacht op vos, rat, otter en dergelijke over en onder de grond. En zoals de naam al aangeeft, komt “terriër” van het woord “terra” dat “aarde” betekent.

Hoewel terriers kunnen worden geïdentificeerd door hun prominente fysieke kenmerken, zijn ze toch onderverdeeld in verschillende rassen die de ene soort van de andere onderscheiden.

Hieronder volgen de subgroepen van het terriërras:

Show Terriers- Deze zijn in principe gefokt als kleine honden en worden gebruikt voor de showringen.

Bull and Terrier Types- deze kwamen voort uit het fokken tussen stierenhonden en terriërs. Pas in het laatste kwart van 1800 scheidden de fokkers een aantal stierenhonden van terriërtypes ter onderscheiding.

Hunting and Working Terriers- Het ras dat voornamelijk werd gefokt voor de jacht.

Toy Terriers- Dit zijn de kleinere versies van terriers, die in principe worden ingedeeld bij het gezelschapsras.

Om je te helpen de verschillende karakters van terriërs te begrijpen, hebben we hier enkele hondenprofielen opgesteld, lees verder.

Airedale Terrier- Dit staat bekend als de grootste hond van het Terrier ras. Met een gemiddelde lengte van 23 centimeter vanaf de schouder, pronkt deze hond met zowel schoonheid als elegantie die hem geschikt maken voor zowel gehoorzaamheidsproeven als showringen.

Een kruising tussen Otterhound en Black and Tan Terrier, Airedale bezit een goede vaardigheid in geur en uitstekende zwemvaardigheid.

Australian Terrier- Waarschijnlijk een van de hondentypen die tot zoveel uitkruisingen met andere hondenrassen zijn gekomen. Een kruising tussen de voorloper van de Dandie Dinmont en de ruwharige terriër zou naar Engeland zijn gemigreerd. Het nageslacht daarvan werd meegenomen naar Australië. Met de schaarste aan hondenrassen in dit land, werden er veel honden ingekruist, wat later resulteerde in een klein type met de kenmerken van terriers en tegelijkertijd een goede waakhond en rattenvanger. Hij staat 10 tot 11 duim en heeft een levensverwachting van 12 tot 14 jaar.

Border Terriër – Een echte werkterriër, deze hond wordt gekenmerkt door zijn middelmatige bouw, terwijl hij veel beter blijkt te werken dan zijn uiterlijk doet vermoeden. Border Terriers zijn wendbaar en alert, terwijl ze het vermogen hebben om in nauwe ruimtes te passen, vooral tijdens de jacht.

Behalve dat hij aanhankelijk is en zich goed aanpast aan training, zijn Border Terriers ook goede gezinsdieren.

Bull Terrier- Oorspronkelijk gefokt voor hondengevechten en stierengevechten, staat deze hond bekend om zijn moed en goede weerstand tegen pijn. Maar toen de bloedige hondengevechten in Engeland in de jaren 1800 werden verboden, gingen de meeste fokkers over op het fokken van mildere honden.

Bull Terriers kwamen voort uit deze vechthonden, gecombineerd met Dalmatische en Engelse Terriër om volledig witte soorten te produceren. Dit nieuwe ras is echter zeer terughoudend in het aangaan van gevechten, waardoor ze de bijnaam “White Cavalier” kregen.

Er zijn natuurlijk nog diverse andere terriërsoorten. Aanvankelijk vind je ze misschien interessant genoeg om je aandacht te trekken, maar een nadere beschouwing zou je ertoe brengen ze verder te leren kennen. Wie weet vind je in dit ras je ideale type hond.

 

Misschien ook interessant?

Bekijk de trimsalons!

©2023 Label111.nl — All rights reserved | Algemene VoorwaardenPrivacybeleidBulletjournal kopen?