Dylan posted 10 maanden ago

De poedel

De poedel wordt algemeen erkend als de intelligentste van alle leden van het hondenras. Algemeen wordt aangenomen dat hij een fop is, wiens tijd grotendeels in beslag wordt genomen door persoonlijke verfraaiing, en dat hij veel individuele aandacht nodig heeft voor zijn toilet. Het kan waar zijn dat zijn eigenaar meer aandacht aan hem moet besteden dan bij veel rassen nodig is om hem in tentoonstellingsorde en perfecte reinheid te houden; maar in andere opzichten geeft hij weinig problemen, en allen die aan hem gehecht zijn, zijn consequent in hun mening dat er geen hond is die zo intens interessant en ontvankelijk is als metgezel. Zijn geesteskwaliteiten en zijn scherpe redeneervermogen zijn inderdaad zo groot dat er iets bijna menselijks schuilt in zijn aantrekkingskracht en zijn toewijding. Zijn leervermogen wordt nooit ontkend, en de verhalen over zijn wonderbaarlijke talent en veelzijdigheid zijn legio.

Niet alleen als showhond heeft hij zich onderscheiden. Hij is iets meer dan een opschepper van de kraampjes, getraind om over het koord te lopen en op zijn hoofd te staan. Hij is bedreven in het uitvoeren van kunstjes, maar het is zijn alertheid van geest die hem onderscheidt van andere dieren.

De overvloedige en lange vacht van deze hond heeft de eigenaardigheid dat hij, als hij niet voortdurend wordt uitgeborsteld, in kleine koorden draait die in lengte toenemen naarmate het nieuwe haar groeit en zich vastzet. Het ongewassen oude haar en de nieuwe aangroei die met elkaar verstrengeld zijn, worden zo duidelijke touwachtige koorden. Als deze koorden uiteindelijk niet worden ingekort of per ongeluk worden afgescheurd, slepen ze over de grond en verhinderen zo dat het arme dier zich comfortabel en vrij kan bewegen.

Corded Poodles zijn erg showy, en door het opmerkelijke uiterlijk van de vacht trekken ze veel publieke aandacht als ze op shows worden tentoongesteld; maar ze hebben aan populariteit ingeboet bij de meeste liefhebbers, en zijn in aantal afgenomen vanwege het duidelijke feit dat het onmogelijk is er huisdieren van te maken of ze in huis te houden. De reden hiervoor is dat de vacht van tijd tot tijd geolied moet worden om de koorden soepel te houden en te voorkomen dat ze knappen, en natuurlijk, omdat hun vacht niet geborsteld kan worden, is de enige manier om de hond schoon te houden hem te wassen, wat bij een Poedel met koorden een langdurig en bewerkelijk proces is. Bovendien duurt het uren voordat de vacht droog is, en tenzij de pas gewassen hond in een warme kamer wordt gehouden, is hij zeer vatbaar voor kou. Het resultaat is dat de vachten van poedels met koorden bijna altijd vuil zijn en een beetje stinken.

Algemeen voorkomen van poedels
—————————

Hoofd: Lang, recht en fijn, de schedel niet breed, met een lichte piek aan de achterkant.

Snuit: Lang (maar niet snotterig) en sterk niet vol in de wang; tanden wit, sterk en waterpas; tandvlees zwart, lippen zwart en niet lippend.

Ogen: Amandelvormig, zeer donker, vol vuur en intelligentie.

Neus: Zwart en scherp.

Oren: De leer lang en breed, laag aangezet, dicht tegen het gezicht hangend.

Hals: Goed geproportioneerd en sterk, zodat het hoofd hoog en waardig gedragen kan worden.

Voeten: Tamelijk klein en goed van vorm, de tenen goed gewelfd, voetzolen dik en hard.

Benen: Voorbenen recht vanaf de schouder, met veel bot en spieren.

Achterbenen: Zeer gespierd en goed gebogen, met de sprongen goed naar beneden.

Staart: Vrij hoog aangezet, goed gedragen, nooit gekruld of over de rug gedragen.

Vacht: Zeer overvloedig, en van goede harde structuur; als het koord is, hangend in strakke, gelijkmatige koorden; als het niet koord is, zeer dik en sterk, van gelijke lengte, de krullen dicht en dik, zonder knopen of koorden.

Misschien ook interessant?

Bekijk de trimsalons!

©2023 Label111.nl — All rights reserved | Algemene VoorwaardenPrivacybeleidBulletjournal kopen?