Dylan posted 10 maanden ago

De Collie

De Collie hond is een uitstekende sporthond, en kan worden geleerd het werk van de Pointer en de Setter te doen, evenals dat van de Water Spaniel en de Retriever. Hij kan worden getraind om de taken van andere rassen uit te voeren. Hij is slim in de jacht, heeft een uitstekende neus, is een goede ongediertebestrijder en een zeer trouwe waker, bewaker en metgezel.

Er is weinig met zekerheid bekend over de oorsprong van de Collie, maar zijn sluwheid en zijn uiterlijk lijken te wijzen op een verwantschap met de wilde hond. Buffon was van mening dat hij de ware hond van de natuur was, de stam en het model van de hele hondensoort. Hij achtte de herdershond superieur in instinct en intelligentie aan alle andere rassen, en dat hij, met een karakter waarin opvoeding betrekkelijk weinig aandeel heeft, het enige dier is dat perfect opgeleid wordt voor de dienst van de mens.

Op de shows staat dit type hond steevast bovenaan in de klasse. Hij wordt beschouwd als het meest handelbaar en is zeker het meest beweeglijk. Op de tweede plaats komt het gladharige ras, een zeer harde, nuttige hond, goed geschikt voor werk in de heuvels en meestal zeer lichtvoetig. Hij is niet zo lief van karakter als de zwart-witte, en maakt langzaam vrienden. Er is geen sierlijker en fysiek mooiere hond te zien dan de show Collie van deze tijd. Voortgekomen uit het oude werktype, is hij nu praktisch een apart ras.

De schedel moet vlak zijn, matig breed tussen de oren en geleidelijk toelopend naar de ogen. Er mag alleen een lichte depressie zijn bij de stop. De breedte van de schedel hangt noodzakelijkerwijs af van de gecombineerde lengte van schedel en snuit; en het geheel moet worden beschouwd in samenhang met de grootte van de hond. De wang mag niet vol of prominent zijn.

De snuit moet van redelijke lengte zijn, taps toelopend naar de neus, en mag geen zwakte vertonen of snotterig of lippig zijn. Welke kleur de hond ook heeft, de neus moet zwart zijn. Het gebit moet van goede grootte zijn, gezond en vlak; zeer lichte oneffenheden zijn toegestaan. De kaken Schoon gesneden en krachtig. De ogen zijn een zeer belangrijk kenmerk, en geven uitdrukking aan de hond; ze moeten van gemiddelde grootte zijn, enigszins schuin geplaatst, amandelvormig, en van bruine kleur, behalve bij merles, wanneer de ogen vaak (een of beide) blauw-wit of porselein zijn; uitdrukking vol intelligentie, met een snelle alerte blik bij het luisteren. De oren moeten klein zijn en matig breed aan de basis, en niet te dicht bij elkaar geplaatst, maar aan de bovenkant van de schedel en niet aan de zijkant van het hoofd. In rust moeten ze meestal naar achteren geworpen worden gedragen, maar bij alertheid naar voren gebracht en half rechtop gedragen, met licht afhangende punten in de luisterhouding.

De nek moet gespierd, krachtig en van redelijke lengte zijn, en enigszins gebogen. Het lichaam moet sterk zijn, met goed gewelfde ribben, diepe borstkas, tamelijk breed achter de schouders, die schuin moeten zijn, de lendenen zeer krachtig. De hond moet recht van voren zijn. De voorbenen moeten recht en gespierd zijn, niet in of uit bij de ellebogen, met een behoorlijke hoeveelheid bot; de voorarm is wat vlezig, de kootjes tonen soepelheid zonder zwakte. De achterbenen moeten gespierd zijn bij de dijen, schoon en pezig onder het spronggewricht, met goed gebogen gewrichten. De voeten moeten ovaal van vorm zijn, de zolen goed opgevuld en de tenen gebogen en dicht bij elkaar.

In het algemeen karakter is hij een lenige actieve hond, waarbij zijn diepe borstkas longkracht toont, zijn halskracht, zijn schuine schouders en goed gebogen sprongen duiden op snelheid, en zijn uitdrukking op hoge intelligentie. Hij moet een redelijke beenlengte hebben, wat hem meer een racy dan een kluitje in het oog geeft. In een paar woorden: een Collie moet uithoudingsvermogen, activiteit en intelligentie tonen, met vrije en ware actie. De hoogte van reuen moet 22 tot 24 ins. zijn bij de schouders, die van teven 20 tot 22 ins. Het gewicht voor reuen is 45 tot 65 pond, teven 40 tot 55 pond. De gladde collie verschilt alleen van de ruwe in zijn vacht, die hard, dicht en tamelijk glad moet zijn.

Misschien ook interessant?

Bekijk de trimsalons!

©2023 Label111.nl — All rights reserved | Algemene VoorwaardenPrivacybeleidBulletjournal kopen?